vineri, 22 ianuarie 2010

Cum se fac etansarile

Imbinarea instalatiilor sanitare se poate face prin doua feluri de imbinari: fixe si mobile. Imbinarile fixe se fac în Instalatie acolo unde nu se mai intervine ulterioare: la inadirea tevilor de apa, canalizare sau de incalzire. Imbinarea fixa, care se desface foarte rar sau deloc, se poate face prin filet de gaz , sudura electrica sau oxiacetilenica la tevile de otel, lipire cu adezivi a tevilor de PVC, lipire cu aliaj de lipit (cositor) a tevilor de cupru, a tevilor de plumb. Tot o imbinare fixa poate fi considerata si asamblarea în tehnologia mai recenta cu garnituri a tevilor de PVC (tip sau Henco sau alt tip) sau tevilor de canalizare. Imbinarea mobila, ca sa-i spunem asa este aceea imbinare, care odata realizata poate fi desfacuta cu usurinta ulterior pentru intretinerea armaturilor din instalatie, schimbarea baterilor de amestec, a robinetilor, a obiectelor sanitare. Mai multe tipuri de garnituri care sunt confectionate din cauciuc clingherit si din material plastic, se pot vedea în fotografia de mai sus. Aceste imbinari se fac mai ales cu etansari pe garnituri si piulite olandeze, dar si pe filete cu etansare cu banda de teflon sau canepa (canepa).

Etansarile pe garnituri pot fi fixe cum sunt mai cele facute cu piulita olandeza la baterii si robineţii de serviciu, dar si mobile cum ar fi cele de la axul robinetului fata de corpul robinetului. În fotografia de mai sus sunt aratate doua olandeze cu coada: una galbena (din alama), de G 3 / 8'', care se se lipeste pe o teava de plumb si are o garnitura de clingherit, iar tot cealalta este din alama cromata de G 1 / 2'', este folosita la montarea unui robinet coltar pe un calorifer si are o garnitura de cauciuc o-ring, cu sectiune circulara. Se poate observa ca filetul este zimtat pentru a nu permite cinepii sa se miste pe filet atunci cind se infileteaza.


În fotografia de mai jos sunt prezentate doua capete de armatura care sunt folosite la bateriile de amestec, care au filetul 4 de G 1/2'', unul demontat (model de modelul mai vechi) si unul intreg, mai nou. Etansarea fixa fata de corpul bateriei de amestec se face cu,, O-ring''-ul 1 sau cu o garnitura 6 de clingerit. Asamblarea axului 10 cu corpul cap-armatura 14 se face cu ajutorul inelului seeger 5 montat în canalul 12. Pe portiunea zimtata 13 , cu ajutorul surubului 15 se monteaza o stea de manevra cu ajutorul careia se inchide si se deschide robinetul.



Citeste tot articolul aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu