sâmbătă, 31 mai 2008

Robinetul simplu

Face parte din categoria armaturilor obiectelor sanitare cele mai des utilizate. In condiţiile in care preţul apei a crescut de mai multe zeci de ori in ultimii zece ani, pierderile de apă sunt cosiderabile prin neetansarea garniturii sau uzura scaunului . În figura de mai jos, prin acţionarea în sensul invers acelor de ceasornic rozeta, mânerul sau steaua de manevră 1, se produce răsucirea tijei filetate 3, (cu filet pe dreapta) de care este prinsă garnitura 7 din ventilul 6 al robinetului. In acest fel se eliberază calea apei către ieşirea robinetului. Tot in acest fel dacă garnitura 4 care este presata de piuliţa de strângere 2 este defectă, atunci apa va ieşi pe lângă axul tijei robinetului. Aceasta e posibil datorita pătrunderii apei printre spirele filetului de pe axul 3 şi filetul din oberteilul 5 . Remedierea se face prin inlocuirea garniturii 4 .
La rasucirea in sens invers a mânerului, robinetul se inchide. Dacă robinetul nu inchide apa, atunci trebuie schimbată garnitura 7 sau/şi corectarea scaunului din corpul robinetului 8 . Scaunul arata ca o nervură mai inaltă pe care calcă (se aşează) garnitura la închidere şi se poate corecta cu ajutorul unei freze speciale. Înlocuirea garniturii se face demontând obertailul 5 prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic. La această operaţie este bine ca să imobilizaţi foarte bine robinetul pentru a nu solicita în filetul 9
. Dacă robinetul este într-un apartament la bloc este posibil ca mufa şi ţeava, în care este montat acest robinet, să fie din plastic- PVC. Şi se ştie ca acest material are o rezistenţă mecanică mai scăzută decât ţeava de oţel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu